Dit is Quiet

Quiet Community; de marktplaats zonder geld

Mensen in een armoedesituatie kunnen een Quiet-pas krijgen. Met deze pas komen ze in aanmerking voor allerlei goederen en diensten. Deze komen van particulieren en van het bedrijfsleven, maar ook van de Quiet-members zelf. Op deze manier werkt iedereen mee aan armoedeverzachting, ook de arme mensen zelf. Mensen die gebruik maken van de pas kunnen anoniem blijven en hoeven geen verantwoording af te leggen. Het doel van dit alles is mensen een uitweg te bieden uit financieel, sociaal en psychisch isolement.

Over Quiet Magazine

De Quiet 500 is een idee van de schrijver A.H.J. (Anton) Dautzenberg. Eind 2012 startte hij samen met Bart van Dalen, Ralf Embrechts en Hans van Vugt het project op. Vervolgens is de Quiet 500 op vrijwillige basis gemaakt door een dertigtal professionals: cartoonisten, columnisten, (stads)dichters, fotografen, journalisten, schrijvers, websitebouwer en vormgevers. In oktober 2013 verscheen de Quiet 500, een glossy magazine om de (stille) armoede te belichten en te verlichten. Quiet 500 was meteen een landelijk succes en haalde ruim € 50.000 op voor twee Tilburgse armoedeprojecten.

De Tilburgse glossy won de Bonk publieksprijs (Communicatieprijs Brabant) en werd bijna ook tijdschrift van het jaar 2014 met een fantastisch juryrapport. Winnaar werd uiteindelijk Harpers Bazaar maar Quiet500 was de morele winnaar volgens velen.

quietmagazines

De Quiet 500 werd vervolgens ook naar alle Quote miljonairs verstuurd met bijgesloten een positieve brief waarin hen werd opgeroepen hun succes en talenten in te zetten voor de bestrijding van armoede in Nederland. Vervolgens schaarden twee miljonairs zich achter het initiatief. Samen met hen ontwikkelden we een Nationaal Plan voor Regionale Armoedeverzachting. De komende twee jaar (2016 en 2017) wordt het plan uitgevoerd in Tilburg. We werken op basis van vertrouwen.

  • Quiet is een community voor, door en van Tilburgers
  • Quiet ondersteunt bestaande projecten op het gebied van ruilen en delen
  • Quiet bundelt de kracht en talenten van mensen
  • Quiet belicht en verlicht de (stille) armoede
  • Quiet werkt met gesloten beurs

Quiet Community is een marktplaats zonder geld. Quiet Members hebben hier toegang tot producten en diensten die door particulieren en bedrijven – gratis – aangeboden worden. We streven naar onderlinge ondersteuning en elkaar vertrouwen en voluit kansen geven. Quiet Community is ondertussen winnaar van de European Social Innovation Award (ESIW) 2016 en winnaar van de gouden Dutch Interactive Award 2016 in de categorie ‘Communities’.

Quiet Community wordt gemaakt vanuit een netwerk aan medewerkers, sponsoren, vrijwilligers en partners. We bespreken hen hieronder even allemaal kort.

Vanaf 17 oktober 2016 is de Quiet 500 editie 2 verkrijgbaar – klik hier om te bestellen.

Members

Belangrijkst zijn natuurlijk onze Members, de leden van onze Quiet Community waar we het voor doen. Mensen die in een armoede situatie verkeren en een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Dit steuntje kan zowel een gratis product of dienst zijn, maar ook een weg uit het isolement waarin iemand terecht kan zijn gekomen. Elkaar sterker maken (‘empowerment’) staat hoog in het vaandel van Quiet Community.

Sponsoren

Quiet is een ijzersterk merk dat laat zien dat mensen in armoede veel eigen kracht inzetten en tegelijkertijd ook steun nodig hebben om uit hun vaak lastige situatie te komen.

Quiet Community verwerft producten en diensten bij het bedrijfsleven voor haar Members. Onze Members hebben het niet breed dus we willen hen niet met kortingsbonnen verleiden geld uit te geven. We willen juist dat onze Members gratis gebruik kunnen maken van de diensten en producten die het bedrijfsleven ter beschikking stelt.

Quiet Community doet wel wat terug voor haar sponsoren. Via verschillende kanalen verspreiden wij het “Quiet virus”. Dat zijn verhalen waarin we beschrijven wat we voor elkaar betekenen en hoe we elkaar helpen. Een uitgelezen gelegenheid om je als bedrijf op een positieve manier te laten zien aan de stad.

Voor een overzicht van alle sponsoren en wat zij aanbieden, klik hier.

Tilburgers

Quiet Community zet projecten op die een positieve uitstraling op de stad en haar bewoners hebben. We springen in bij scholen door kluspappa’s en helpen bijvoorbeeld door gepensioneerde docenten in te vliegen om bijles te geven. We knappen ruimtes op die veronachtzaamd zijn of helpen onze Members bij het opknappen of leuk inrichten van hun huis. Bij deze projecten betrekken we ook weer onze Members, voor hen een mooie gelegenheid om iets eenvoudiger betrokken te raken bij de omgeving en een mogelijkheid hun netwerk uit te breiden of hun vaardigheden bij te spijkeren.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 19.59.20De Boemel Bleyemakerij Band Peer & Geer doen natuurlijk mee aan Quiet Community

Het Quiet-team

Klik hier voor ons smoelenboek.

De Quiet Community heeft nu al (oktober 2016) al meer dan 1.250 members, sponsoren en supporters. Bijna allemaal mensen die ‘iets willen doen’ voor een ander. Onderweg springen nog veel meer mensen achterop die kunnen en willen bijdragen. Inmiddels is er al een team van 30 enthousiaste specialisten, meestal vrijwilligers. We stellen ze even voor.

De spillen
Jean-Pierre (projectleider, platform), Esther (projectleider, acquisitie), Yvette (members), Lisa (sponsoren), César (communicatie), Harrie (tevredenheid) en Annemieke (administratie). Zij zijn dagelijks bezig om Quiet goed te laten draaien.

De toeverlaten

Huismeesters, meedenkers, belangrijke achter-de-schermen-werkers, bellers en op-pad-gaanders zijn ontzettend belangrijk voor de dagelijks bezigheden van Quiet. Lucien, Eric, Owen, Fatima, Jeske, Eric en Ingrid zijn deze toeverlaten.


In de bovenstaande 360-graden foto zie je een deel van de ruim 30 ‘Quieteers’ – medewerkers, vrijwilligers en members

De makers
Een hele hoop professionals vormen een vrijwillige redactie die Quiet laat zien in de krant, op deze site, in de nieuwsbrief en in het wild. Zo zijn er de tekstschrijvers: Jeske, Sanne, Katrien, Carla, Dick, Frans, Marlies, Bart, Verena, Esther, Iris en Ester. Onze fotografen en videomakers zijn: Chriscross, May, Paul, Niek, Richard, Hans, Piet, Bas en Dolph.

De mogelijk-makers
Mooie bedrijven helpen ook: oa Freshheads, iEagle, Eekelaar Strategische Vormgeving en PauwR dragen bij met mensen en ideeën en geven een boost aan de kwaliteit van de Quiet Community.

De bestuurders

Het bestuur van Quiet (Ralf, Koj, Marjo, Marius, Mark, Paul) én Anton houden de koers in de gaten en zorgen voor belangrijke contacten en ontwikkelingen voor de lange termijn van de Quiet Community.

De financiers
Twee miljonairs uit de Quote500 zetten zich in voor Quiet. Dirk Lips (Libéma) en Harry Hilders (Urban Interest). Zij maken Quiet Community mogelijk door hun financiële bijdrage. Dit betekent dat normale kosten als loon, kantoor en bijvoorbeeld internettechniek en -marketing worden betaald. Ben jij trouwens ook miljonair (of miljardair) en wil je kijken wat je voor ons kunt doen, je bent van harte welkom (zo willen we op termijn Quiet ook naar andere steden in Nederland brengen).

Wil je helpen? 
Voor concrete armoedeverzachting in de vorm van diensten en producten of voor de kosten die we maken voor projecten, nodigen we personen en bedrijven uit bij te dragen. Dat kan met diensten of spullen (stuur een mail) of door geld te doneren aan het Quiet armoedefonds.

Meer informatie

Via de volgende linkjes vind je meer informatie: Veelgestelde vragen en Privacy.

Stichting Quiet 500 is een ANBI

De Quiet Community valt onder de Stichting Quiet 500 en is door de Belastingdienst aangemerkt als een ANBI en ook als culturele ANBI. Een ANBI heeft een aantal belastingvoordelen. Donateurs van een ANBI mogen hun giften aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Om in aanmerking te komen voor de aftrek van periodieke giften, moeten de donateur en de ANBI de gift vastleggen in een overeenkomst. Door te kiezen voor de ANBI-status zorgt Stichting Quiet 500 ervoor dat van giften en donaties het maximale bedrag terecht komt bij onze goede doelen. Overweeg je gebruik te maken van een gift aan ons via ANBI, neem dan contact met ons op. Voor meer informatie kun je ook kijken op de site van de Belastingdienst .

Het RSIN/Fiscaal nummer van de Stichting Quiet500 luidt: 853215157.

Bekijk ook ons Quiet 500 Magazine

Lees meer

Meld je aan voor de Quiet nieuwsbrief