Een kind dat een kinderfeestje met een smoesje moet afzeggen, omdat er geen geld is om een cadeautje te kopen voor de jarige. Een moeder die buikpijn krijgt van een brief van school, waarin kinderen worden gevraagd om feestelijk gekleed én met lekkere hapjes voor de hele klas naar het kerstdiner te komen. Dergelijke verhalen hoort Quiet Den Bosch dagelijks. “Armoede kan ons echt allemaal overkomen”, aldus projectleider Tessa van Berkel. “Maar mensen lopen er niet mee te koop, weten vaak ook niet hoe ze hun geldproblemen kunnen oplossen. Met Quiet willen we méér aandacht voor armoede, de pijn van armoede verzachten en ook de kracht van members vergroten.”

Bron: Shift Magazine, tekst Judith Leijtens, foto Aukje Stelt Fotografie.

Divers aanbod van sponsors
Quiet Community telt, enkele maanden na oprichting, ruim 200 members (200 huishoudens). Elke vrijdagochtend is er een inloopmoment. Members treffen elkaar voor een kop koffie, praktische info, Quiet-vouchers of een gesprek. Ook reiken members elkaar de helpende hand, door bijvoorbeeld een kapotte broek te herstellen of een member wegwijs te maken op de computer.

Om armoede te verzachten, bieden inmiddels al ruim 50 sponsors hun producten of diensten belangeloos aan. Via een geautomatiseerd platform, wordt het aanbod voorgelegd aan de members. “Dat aanbod is erg divers”, aldus Tessa. “Het mooie is, dat alles is in te passen. Variërend van getrakteerd worden op ijsjes tot een compleet verzorgd kinderfeest, van coaching of een kappersbezoek tot een opticien die ieder kwartaal een member een complete bril aanbiedt. Er is zelfs een IT-opleider die een opleiding aanbiedt. Dat heeft een member al een opleiding met baangarantie opgeleverd.”

Schrijnende situaties
Hoewel Tessa zichtbaar blij is met het huidige aanbod van sponsoren, is de behoefte aan nóg meer sponsoring groot. “Door de gesprekken met onze members komen we op schrijnende situaties. Zoals members die ernstige rugklachten hebben omdat ze op een erg slecht matras slapen, maar geen geld hebben voor een nieuw matras. Of een member die zoveel gewicht kwijtraakte, dat haar bril zichtbaar te groot was geworden. Brillen zijn sowieso een probleem, daarop wordt echt bezuinigd! Dus meer opticiens zijn van harte welkom. Net als lingeriezaken. Op al dat soort uitgaven wordt als eerste bespaard. Ook zijn er veel members die aangeven dat ze feestjes of kraambezoek uit de weg gaan, omdat ze zich geen cadeautje kunnen veroorloven. Daar probeert Quiet dus ook iets aan te doen. Het uitgangspunt is dat alles wat we onze members aanbieden, gratis is.”

 

 

Iemand die de post niet meer durft te openen, bang voor wéér een rekening of een boete voor achterstallige betalingen…

Stichting Netwerk tegen Armoede
José van Grinsven hoefde niet na te denken toen zij in de zomer van 2017 werd gevraagd als bestuurslid van de overkoepelende Stichting Netwerk tegen Armoede. “Graag stel ik mijn tijd en expertise als accountant beschikbaar. Wij werken dagelijks met geld, maar willen ook stilstaan bij de mensen die het niet breed hebben. Het probleem is groter dan veel mensen denken. Ik heb zelf in mijn omgeving meegemaakt dat iemand de post niet meer durfde te openen, bang voor wéér een rekening of een boete voor achterstallige betalingen.” Als bestuurslid gaat haar aandacht tot nu vooral uit naar het opstarten van Quiet, maar José wil in de toekomst graag members gaan helpen, bijvoorbeeld bij het ordenen van hun financiële administratie.

 

Feiten en cijfers over armoede

  • Van de ruim 7,2 miljoen huishoudens in ons land moesten 590.000 huishoudens in 2016 rondkomen van een laag inkomen. Net zoveel als in het voorgaande jaar. Het gaat daarbij om 1,1 miljoen personen.
  • 3,5% van alle huishoudens (224.000 huishoudens) leefde langdurig (minimaal 4 jaar) onder de lage-inkomensgrens. Dat zijn er 15.000 meer dan het jaar ervoor.
  • Ruim 292.000 kinderen leefden in 2016 in een huishouden onder de lage-inkomensgrens.

(bron: CBS, januari 2018)